35 държавни лидери, стотици политици и десетки министри на външните работи и отбраната пристигат в Мюнхен за Международната конференция по сигурността. В официалното откриване участват също премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и военният министър Красимир Каракачанов.

Началото на конференцията е на фона на намеренията на Русия да излезе от договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Във фокуса ще бъдат още темите за бъдещето на Европа, трансатлантическото сътрудничество, конкуренцията между големите световни сили и сътрудничеството в областта на отбранителната политика.

В следващите три дни Мюнхен е най-охраняваната зона в Европа. "Има 10 хотела, за които трябва да гарантираме сигурността. Миналата година бяха по-малко. Затова 4 хиляди и 400 полицаи ще са в действие денонощно", обяснява Вернер Файлер - директор на полицията в Мюнхен.

Тази година се очаква конференцията да бъде посетена от безпрецедентно голям брой държавни и правителствени лидери. САЩ изпращат най-голямата си делегация досега, като сред участниците ще бъдат вицепрезидентът Майк Пенс, председателят на Долната камара на Конгеса Нанси Пелоси и редица сенатори. Сред присъстващите ще бъдат още канцлерът на Германия Ангела Меркел, както и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министри от Русия, Катар, Ирак, Иран, Великобритания, Франция и други страни също ще участват във форума.

Българският премиер Бойко Борисов ще участва в официалното откриване и ще проведе редица двустранни срещи, включени в програмата му. По важните теми от европейския дневен ред премиерът Борисов ще разговаря с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

Борисов ще проведе двустранни срещи също с либийския премиер Файез Сарадж и с премиера на Бавария Маркус Зьодер. В програмата на българския премиер са заложени разговори и с председателя на парламентарната група на Християнсоциалния съюз в Германския Бундестаг Александер Добриндт и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

По време на конференцията в Мюнхен ще се обсъжда контрола върху въоръженията и сътрудничеството в областта на отбранителната политика. Ще се дискутира пресечната точка между търговията и международната сигурност, последиците от измененията на климата и ефектът на технологичните иновации върху сигурността.

В доклад на организаторите се посочва, че се сбъдва пророчеството за нова ера на съревнование между великите сили Вашингтон, Пекин и Москва. Берлин и Париж. Те трябва да работят по-ефективно заедно, за да повишат възможностите за "слабо подготвения" ЕС да се справи със засилилата се надпревара между великите сили, пише още в доклада за 2018.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще произнесе реч по време на форума. Очаква се същото да направи и Майк Пенс.

НАТО няма да бърза с отговора на руските действия, предприети в нарушение на договора със САЩ за ракетите със среден обсег в Европа, каза пък наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Очаква се в кулоарите на конференцията да се проведе и среща на премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Двамата, както пише гръцкият вестник Kathimerini, като признание за техните усилия за разрешаване на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие, ще получат престижната награда "Евалд фон Клайст", която се дава за мир и разрешаване на конфликти.

Председателят на конференцията Волфганг Ишингер написа веднага след ратифицирането на Преспанския договор от гръцкия парламент на своя "Туитър", че двамата премиери ще бъдат поканени на 16 февруари в Мюнхен, за да приемат престижната награда.