Общо 3000 души са осъдени до момента на доживотен затвор след опита за преврат в Турция през 2016 г., предаде ДПА, като се позова на Анадолската агенция.

Над 1600 от тези доживотни присъди са без право на предсрочно освобождаване, което е най-тежкото възможно наказание в Турция, след като страната отмени смъртното наказание през 2002 г., съобщава БТА.

Общо 4890 души са получили присъди затвор в 289 отделни съдебни дела. Анадолската агенция уточнява, че към днешна дата продължава само един съдебен процес.

Върховният апелативен съд на Турция е одобрил 87 съдебни дела, което означава, че присъдите по тези случаи са окончателни.

В нощта на 15 юли 2016 г. пучисти и сили за сигурност, лоялни на правителството, се сражаваха на различни места в страната, включително в Истанбул и столицата Анкара. Над 250 души загинаха, а над 2000 бяха ранени по официални данни.

Турция смята, че зад опита за преврат стои живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен и обяви неговото движение за терористична организация, припомня ДПА.