За "исторически ден" в севернокипърския "град призрак" Вароша пише турският в. "Акшам" днес във връзка с посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган там.

"Обещанията, дадени на кипърските турци, не бяха спазени. Да разговаряме за решение на базата на две държави", призова от Вароша вчера президентът на Турция.

Ердоган пристигна в района по повод 37-ата годишнина от провъзгласяването на Севернокипърската турска република (СКТР), която до днес е призната единствено от Анкара. Създаването й последва организиран от гръцката хунта преврат през 1974 г., целящ обединението на Кипър с Гърция. В отговор Турция извърши военна операция на острова и той бе разделен на южна кипърска гръцка част и северна кипърска турска част. През 1983 г. кипърският турски парламент обяви независимостта на т.нар. СКТР.

"На нас, като страна гарант, както и на СКТР не ни остана вече търпение за дипломатически игри. Има един-единствен потърпевш в кипърския проблем и това са кипърските турци, чиито права са погазвани с години", каза Ердоган.

По думите на президента на Турция е невъзможно на острова да бъде установено партньорство с кипърските гърци, които "през 2017 г. побегнаха от преговорната маса в Швейцария с думите, че не могат да споделят дори болниците с кипърските турци".

"Днес в Кипър има два отделни народа, две отделни държави", изтъкна президентът, според когото преговорите занапред трябва да се водят за постигане на решение, базирано на две отделни държави.

"Йени шафак" посочва, че Ердоган и неговият съюзник от Партията на националистическото действие Девлет Бахчели са извършили първото от 46 години посещение "с голямо символично значение" във Вароша.

Известното като "град призрак" предградие на севернокипърския град Фамагуста и някогашна популярна туристическа зона бе частично отворено на 8 октомври, след като десетилетия наред цивилни не бяха допускани в района, поставен под турски военен контрол, след като бе изоставен от собствениците си по време на събитията през 1974 г.

"Нека никой не очаква от нас да се откажем от активната и действителна роля на Турция на страна гарант и да прекъснем връзките с Турция", заяви и президентът на "СКТР" Ерсин Татар, цитиран от "Йени шафак".

В изказването си Ердоган обвини кипърските гърци, че "години наред бягат от масата" за преговори и изтъкна, че "въпреки това мирът на острова продължава с подкрепата на Турция", посочва "Милят" в публикация, озаглавена "Кипър е наша кауза".

"Кипърските турци живеят на своите земи с вдигната глава, с достойнство и свободно. Кипърският проблем трябва да бъде разрешен, като правата на турците бъдат осигурени", подчерта още той.

"Тюркийе" посочва, че за турската делегация във Вароша е била подготвена почерпка на брега на морето, а сградите в района са били окичени със знамена на Турция и "СКТР".

Същото издание пише за "нагла реакция от Гърция" по повод изявлението от Атина, че визитата на турската делегация начело с Ердоган във Вароша представлява "невиждана провокация".

Каква бе реакцията на Атина

Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вароша е безпрецедентна провокация, се казва в съобщение на гръцкото външно министерство от вчера, цитирано от агенция АНА.

Министерството посочва, че това е директно нарушение на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН и решенията на Европейския съвет и доказателство за постоянно и все по-голямо нарушаване от страна на Турция на международното право в Източното Средиземноморие.

"Осъждаме това по най-категоричен начин и очакваме за него да се разговаря подробно на предстоящото декемврийско заседание на Европейския съвет", посочва министерството.

Гърция многократно подчертава, че е за продължаване на преговорите под егидата на генералния секретар на ООН с цел намиране на всеобхватно, справедливо и трайно решение на кипърския проблем на основата на резолюциите на Съвета за сигурност и ЕС.

За да постигне тази цел, Гърция е в постоянна координация и в пълно съгласие с кипърското правителство, се добавя в съобщението