Прокурори в американския щат Вирджиния публикуваха видеозапис на поредното полицейско насилие, при което на 6 март издъхва 28-годишен мъж, съобщиха американските медии.

На кадрите се вижда как Ирво Отиено е повален на пода в Централната държавна болница от полицаи и медицински персонал. Те се борят с него в продължение на 11 минути, а след това тялото му остава безжизнено.

Първоначалните данни сочат, че чернокожият мъж е починал от задушаване. Разпространен бе и записът от 911, от който се чува как мъжки глас иска изпращането на линейка, тъй като задържаният не диша. Подаващият сигнала го описва като "много агресивен".

Ирво Отиено е арестуван за кражба на 3 март, но е бил поставен под специално наблюдение заради опасения, че може да се самонарани, тъй като е имал психическо заболяване. 

Седем полицаи и трима медицински служители са с повдигнати обвинения за убийство от втора степен. Те са в ареста без право на освобождаване под гаранция.

Семейството на Ирво Отиено пристигнало в САЩ от Кения, когато той бил на 4 години. 

"Със сина ми се отнесоха по-лошо, отколкото с куче", през сълзи каза майката на 28-годишния мъж Каролин Оуко. 

Адвокатът по граждански права Бен Кръмп, който представлява семейството, сравни видеото с това от убийството на Джордж Флойд, който беше окован с белезници, принуден да падне на земята и издъхна при арест в Минеаполис през май 2020 г. Този случай предизвика национални протести.

"Ирво имаше нужда от помощ. Това, което получи, беше свръхдоза прекомерна сила", каза Кръмп във вторник на пресконференция със семейството.

Адвокатът допълни, че Отиено не е бил агресивен и не се е съпротивлявал.

"Опитваше се да диша", обясни Кръмп пред репортерите. "Ако бяхте там долу, задържан и всички тези хора върху вас, щяхте да се опитвате да дишате. Вие също бихте се опитали да се движите, за да позволите на дробовете ви да се разширят", добави адвокатът.