Шеста нощ продължиха протестите и сблъсъците във Франция заради приетата пенсионна реформа, която вдига с две години възрастта за пенсиониране - на 64 г. 

Втора седмица протестиращите и полицията във Франция са в непрекъснати сблъсъци. Хиляди протестиращи срещу реформата отново се събраха в задръстения от смет заради стачкуващите сметоизвозващи фирми Париж. 

Полицията отново използва сълзотворен газ и звукови гранати срещу демонстранти във френската столица, които подпалиха контейнери за боклук и един мотоциклет. 

Още снимки от протеста във Франция вижте ТУК>>

На площада на Републиката в Париж демонстрантите запалиха фойерверки.

От любителски видеа се вижда, че униформените използват и звукови гранати, а един от демонстратите е уцелен по главата.

Грандиозен протест имаше във вторник вечерта и в други големи френски градове, като в Нант, където протестиращите запалиха контейнери за боклук и също влязоха в стълкновение с органите на реда.

Хората дефилираха със запалени факли против реформата, наложена от президента и правителството.

Снимка: БТА

Протестите предшестват днешното изявление на френския президент Еманюел Макрон, който ще даде интервю на живо по повод вълната от протестите и ще се опита да успокои обществения гняв.

Макрон ще говори директно и едновременно за френските медии "Те Еф 1" и "Франс 2" в 13.00 часа местно време. 

Френският президент вече заяви, че не възнамерява да разпуска Националното събрание, да прави правителствени промени или да свиква референдум за своята пенсионна реформа, за да сложи край на споровете около нея, съобщи преди ден Франс прес, позовавайки се на участници в срещата с президентския екип в Елисейския дворец. Според един от тях Макрон е поискал от подчинените си да направят "в рамките на две до три седмици максимум" предложения с оглед на промяна на метода и дневния ред на реформите.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Неговото правителство, оглавявано от Елизабет Борн, оцеля при два вота на недоверие в понеделник вечерта. Те бяха поискани от опозицията, след като заобиколи парламента и въведе пенсионната реформа, като се възползва от конституционна вратичка.

Законопроектът за пенсионната реформа бе прокаран на 16 март в долната парламентарна камара без гласуване, а чрез задействане на член 49,3 от конституцията, която позволява подобно нещо да се случи. Досега през Петата република правителства са прибягвали 100 пъти до този член по различни поводи.

Неуспехът на вота на недоверие не отказа французите от протестите и те продължават да са на улицата с неотклонните си искания.

Снимка: БТА