Две балкански съседки на България отиват на избори само месец след нас. След Турция и Гърция отива до урните тази пролет.

Гърция ще произведе парламентарни избори през май, обяви тази вечер гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за телевизия "Алфа", без да посочи конкретна дата.

Четиригодишният мандат на консервативното правителство изтича през юли и се очакваше Мицотакис да обяви избори в началото на април.

Социологически проучвания показват, че преднината на неговата партия "Нова демокрация" пред опозиционната Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) намалява след най-тежката влакова катастрофа в историята на Гърция, станала на 28 февруари.

Произшествието, при което пътнически и товарен влак се сблъскаха челно, отне живота на 57 души и предизвика гняв и масови протести срещу стандартите за безопасност на железопътния транспорт в страната, отбеляза Ройтерс.

В първото си телевизионно интервю след трагедията Мицотакис каза, че за него е било тежко да отиде на местопроизшествието, но не е мислил да подава оставка. Той изрази увереност, че неговата формация ще спечели вота.

В Турция през май също ще се проведат избори, но президентски.

Въпреки стихиите, които връхлетяха страната и взеха хиляди човешки жертви, президентът Ердоган не отложи вота и той ще се състои на 14 май. Ердоган обеща безплатни нови жилища на останалите без покрив след земетресението на 6 февруари в състезание за доверието с кандидата на опозиционния Народен алианс Кемал Кълъчдароглу.