Ден на национален траур е обявен днес в Албания след мощното земетресение, отнело живота на поне 24 души по последни данни. Жертвите са главно в крайбрежния туристически град Дуръс и в Тумана. Около 650 души са ранени, някои от които тежко. 45 души бяха спасени вчера и през нощта, когато спасителната операция продължи, но все още има около 20 души под руините, за които се смята, че вероятно са живи.

Момченце беше извадено вчера изпод развалините

Снимка: AP/БТА

Трусът с магнитуд 6,4, станал вчера преди зазоряване, е най-мощният за последните няколко десетилетия в балканската страна. То събори сгради, затрупвайки хора под планини от бетон и тухли.

Стотици хора, чиито домове бяха разрушени, прекараха нощта в палатки с одеяла и топли дрехи на градския стадион. Времето не е студено за сезона, но днес и утре се очаква да вали и временният подслон ще стане още по-неудобен, съобщи кореспондент на Нова телевизия.

Снимка: AP/БТА

"Заведохме децата в дома на наши роднини, но ние ще трябва да останем тук. Няма къде да отидем. Не знаем какво ще става от тук нататък. Дали къщата ни ще бъде разрушена или не? Не знам какво ще правим", каза Етлева Деску, жителка на Дуръс, чийто дом е частично разрушен.

"Нищо нямаме вече. Всички работихме за да построим тази къща и това беше домът ни. Къде ще отидем - не знам", допълни нейна съседка - Валбона Мока.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

"Загубихме човешки животи и спасихме немалко животи", заяви пред местната преса министър-председателят Еди Рама, който посети вчера вечерта пострадали от бедствието хора в болница в Тирана.

"За съжаление, данните за броя на жертвите не са окончателни", каза още той.

През целия вчерашен ден бяха мобилизирани спасителни екипи - войници, полицаи и гражданска защита - да издирват оцелели и жертви под отломките на срутените сгради в градовете, намиращи се до епицентъра, край адриатическия бряг.

Много местни хора се опитват да помагат, най-вече на хората в сградите.

"Ние сме представители на футболните фенове в Прищина. Дойдохме днес, за да помогнем на нашите братя, защото в нужда трябва да си помагаме един на друг. Каквото можем, правим. Раздаваме лекарства, храна, някои имат нужда от пари. Това ще правим през следващите дни. Групата ни е от около 30 души", разказа пред пратеник на БНТ Бестих от Прищина.