Парламентът ще гласува състава на Европейската комисия 2019-2024 г. с обикновено мнозинство чрез поименно гласуване в сряда от 13.00 часа българско време, съобщи пресслужбата на ЕП.

В 10.00 часа българско време новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред ЕП своя екип от кандидати за комисари, чиито кандидатури вече бяха оценени от парламентарните комисии по време на изслушванията, и ще обсъди с евродепутатите новите цели на Комисията.

След дебатите всяка политическа група ще проведе кратка среща, за да обсъди начина, по който ще гласува.

Преди гласуването на обяд лидерите на политическите групи ще направят изказвания (в ред, обратен на броя депутати в групите).

Ако гласуването завърши положително, новата комисия ще встъпи в длъжност от 1 декември.

В 14.30 часа българско време е предвидена пресконференция на председателя на ЕП Давид Сасоли и новоизбрания председател на ЕК Фон дер Лайен.

Повторно одобрение

Съветът на ЕС одобри на 25 ноември повторно списъка на следващата Европейска комисия - без кандидат на Великобритания. Това беше последната формална стъпка преди гласуването на новата ЕК от Европейския парламент.

Съветът на ЕС се наложи да утвърди списъка за втори път заради промените, настъпили с отхвърлянето от ЕП на първоначалните кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния. В съобщението се уточнява, че вторият списък е бил представен от Урсула фон дер Лайен на 21 ноември.

Какво да се прави с Великобритания

Европейската комисия под председателството на Жан-Клод Юнкер няма да вземе решение по отказа на Великобритания да излъчи еврокомисар, съобщи вчера говорител на комисията, цитиран от БТА.

Това, че комисията под председателството на Урсула фон дер Лайен се очаква да встъпи в длъжност от 1 декември, не издига пречка пред напредъка по предприетата срещу Лондон наказателна процедура, добави говорителят. По неговите думи ЕК разполага с известно време за оценка на поведението на британските власти.

Преди седмица комисията заведе срещу Великобритания наказателна процедура заради това, че Лондон не даде предложение за нов британски еврокомисар, каквото задължение има по договора за ЕС. Британските власти трябваше да отговорят до полунощ в петък, 22 ноември, но не са го сторили, поясни говорителят.

ЕК ще направи оценка и ще реши какви стъпки да предприеме, ако прецени за необходимо, заяви днес говорителят. По неговите думи това, че Съветът на ЕС одобри списъка с новопредложените еврокомисари, макар и без кандидат на Великобритания, не означава нищо друго, освен че се цели да не бъде допълнително затруднявана работата на общностните институции.

Резултати от предишни гласувания за утвърждаване на ЕК

  • 22.10.2014 г. Жан-Клод Юнкер 423 гласа "за", 209 "против" и 67 "въздържал се"
  • 09.02.2010 г. Жозе Мануел Барозу 488 гласа "за", 137 "против" и 72 "въздържал се" (общ брой евродепутати - 736)
  • 18.11.2004 г. Жозе Мануел Барозу 478 гласа "за", 84 "против" и 98 "въздържал се" (общ брой евродепутати - 732)
  • 15.09.1999 г. Романо Проди 510 гласа "за", 51 "против" и 28 "въздържал се" (общ брой евродепутати - 626)
  • 18.01.1995 г. Жак Сантер 417 гласа "за", 104 "против" и 59 "въздържал се" (общ брой евродепутати - 567)