Знамето на Швеция ще бъде издигнато пред централата на алианса в Брюксел в понеделник. Скандинавската държава официално стана 32-ата страна членка на Алианса.

Последната война, в която Швеция участва, приключва през 1814 г. и след като пушките и оръдията, насочени към Норвегия, замлъкват, някогашната воюваща сила повече не посяга към оръжие.

Официалното изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ, обявява, че в четвъртък, 7 март 2023 г., е влязъл в сила "Протоколът на Организацията на Северноатлантическия договор с Кралство Швеция ".

Швеция се присъедини към НАТО, за да защити свободата и демокрацията, заяви в четвъртък премиерът Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Днес Швеция е по-сигурна страна, отколкото беше вчера", заяви нейният премиер в обръщение към нацията от Вашингтон.

В столицата на САЩ Кристершон приключи с формалностите по присъединяването на скандинавската държава към НАТО, завършвайки двугодишен процес.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в западния военен съюз след руската пълномащабна инвазия в Украйна. Съседната държава се присъедини още през април миналата година. Присъединяването на Швеция обаче бе забавено поради възражения от страна на Турция и Унгария - в понеделник унгарският парламент даде одобрението си, с което бе преодоляна и последната пречка.

Кристершон отбеляза, че разширяването на НАТО с още две държави е показало, че руският президент Владимир Путин се е провалил в опитите си да налага на други страни какви решения за бъдещето си да вземат.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи днешния ден като исторически. След повече от 200 години неутралитет, Швеция получава защитата по силата на член 5 от Вашингтонския договор - най-добрата гаранция за свободата и сигурността на съюзниците, добавя генералният секретар на алианса, цитиран от кореспондент на БТА.

Столтенберг отбеляза, че Швеция разполага със способни въоръжени сили и първокласно отбранително производство. По неговите думи днешното събитие показва, че вратите на НАТО остават отворени и че всеки народ има право да избира собствения си път.

Шведският премиер Улф Кристершон говори в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, след като е приключил с формалностите по присъединяването на скандинавската държава към НАТО

Снимка: AP/БТА

В съобщението се допълва, че освен в централата на алианса в Брюксел, в понеделник знамето на Швеция ще бъде издигнато и в командванията на НАТО в Европа и в Северна Америка.

Президентът на САЩ Джо Байдън също приветства присъединяването на Швеция към НАТО, предаде Франс прес.

НАТО е "по-силна от всякога" с присъединяването на Швеция, изрази задоволство Байдън в комюнике. Американският президент поясни, че руският му колега Владимир Путин е искал "да раздели" военния съюз, нападайки Украйна, но е постигнал точно обратното.

Трансатлантическата организация е "по-единна, решителна и динамична от всякога", подчерта Байдън.

Производство на флагове на НАТО във фабрика край Стокхолм

Anders Wiklund/TT News Agency via AP

Швеция и съседна Финландия дълго изключваха възможността да се присъединят към НАТО. Това се промени рязко, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година. Нападението породи страхове в Европа заради империалистките амбиции на Москва - безпокойство, което се засилва с набирането на скорост от страна на Русия на бойното поле в Украйна, отбеляза Деивид Кийтън от Асошиейтед прес в анализ, представен от БТА по-рано в четвъртък.

Украинският президент Володимир Зеленски на свой ред заяви, че Швеция е "по-добре защитена срещу руското зло", след като се присъедини официално към НАТО, цитираха думите му Франс прес и БТА.

Зеленски изрази надежда Украйна също да стане член на Алианса един ден и подчерта, че след инвазията на Русия в страната му "всички разбират колко е важно да се поддържат съюзи и партньорства".

"Един ден Швеция също ще поздрави Украйна за членството й в Атлантическия алианс", изрази увереност Зеленски.

Поздравления и от нашата страна. България получи още повече сигурност със съюзници като Финландия и Швеция! Това написа на фейсбук страницата на Министерския съвет в свое приветствие към 32-ата страна, членка на алианса премиерът в оставка Николай Денков.

75 години след създаването си Алиансът остава най-успешният гарант за мира и сигурността, подчерта Денков. И добавя: "С необяснимата и нечовешка война, която започна срещу народа на Украйна, Путин постигна точно обратното на това, което твърди, че иска".

Поздравлението си изказаха и от Министерството на отбраната. В него се казва, че Швеция ще допринесе за повишаване на сигурността в Балтийския регион, Източния фланг на НАТО и за цялата евроатлантическата зона.