Унгарският парламент може скоро да ратифицира договора за присъединяване на Швеция към НАТО, обяви днес министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Премиерът поясни пред своите поддръжници, че това може да стане, когато парламентът се събере за пролетната си сесия в края на този месец.

"Добрата новина е, че нашият спор с Швеция е изгладен. Вървим към ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО с началото на пролетната сесия на парламента", каза Орбан, който днес произнесе традиционната си годишна реч в унгарската столица Будапеща.

Вчера стана ясно, че двупартийна делегация от Конгреса на САЩ ще посети Унгария в неделя. Американското посолство съобщи, че сенаторите пристигат "на мисия, чийто основен предмет са стратегическите въпроси пред НАТО и Унгария".

Визитата е част от засилващия се натиск върху Будапеща да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, когато унгарският парламент се събере за новата си сесия след зимната ваканция, отбеляза Ройтерс.

Унгария е единствената страна от Алианса, която все още не е ратифицирала молбата на Швеция за присъединяване - процедура, която изисква одобрението на всички членове на Северноатлантическия пакт. Нежеланието на Будапеща да утвърди най-сетне кандидатурата на Стокхолм обтегна отношенията със САЩ и предизвика безпокойство сред съюзниците, отбелязва Ройтерс.

Швеция подаде молба за членство в НАТО през май 2022 г., което бе историческа промяна в традиционната външна политика на неутралитет на Стокхолм, а решението за предприемане на тази стъпка бе следствие от руското нахлуване в Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който има по-добри отношения с Русия, отколкото с много други държави от ЕС и НАТО, досега казваше, че по принцип правителството му подкрепя присъединяването на скандинавската страна към Алианса, но въпреки всичко процесът по одобряване на кандидатурата ѝ от унгарския парламент оставаше замразен.

Кандидатурата на Стокхолм може да бъде ратифицирана от парламента в края на този месец, когато той се събере за новата си сесия след зимната ваканция, обяви парламентарната група на управляващата партия ФИДЕС. В сряда шведският външен министър заяви, че очаква Унгария да одобри молбата за членство на страната му скоро.