Малки ракети поразиха база с американски войници и други коалиционни сили в строго охраняваната т.нар. "Зелена зона" в иракската столица Багдад рано днес. Няма обаче пострадали, а само дребни щети, съобщи представител на американските военни, цитиран от Асошиейтед прес. 

Атаката беше извършена малко преди 3,30 ч. местно време, каза полковник Майлс Б. Кагинс, говорител на операцията на САЩ в Ирак. Базата се намира близо до американското посолство в силно охраняваната зона в центъра на Багдад.

Журналисти на АФП са чули силни експлозии в центъра на Багдад, които били последвани от прелитане на самолети в района, докато сирените отеквали в "Зелената зона".

Това е 19-ата атака срещу американски интереси в Ирак за близо четири месеца. И най-новата от поредица ракетни и минометни нападения по иракски бази с американски военни в отговор на ликвидирането на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани при американски удар с дрон в Багдад на 3 януари. При първия обстрел пострадаха десетки военнослужещи.

Междувременно Израел съобщи, че анулира отменянето на ограничителните мерки срещу ивицата Газа, след като оттам вчера бяха изстреляни ракети към израелска територия, предаде Франс прес.

"Разширяването на риболовната зона, възстановяването на 500 разрешителни за влизане в Израел с бизнес цели и доставката на цимент са отменени" поради ракетния обстрел, посочи звеното в израелското министерство на отбраната, което координира гражданските въпроси в палестинските територии.

По-рано израелската армия съобщи в комюнике, че от ивицата Газа срещу Израел са изстреляни две ракети, но не каза да има ранени.