Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна на тридневно държавно посещение във Великобритания, където се очаква да бъде посрещнат с протести.

В програмата му са включени срещи с кралица Елизабет Втора, която очаква него и първата дама в Бъкингамския дворец и довечера ще даде прием, както и с премиера Тереза Мей, от чийто кабинет заявиха, че тя очаква визатата с нетърпение. Тръмп ще участва и в церемония по отбелязване на 75-тата годишнина от Десанта в Нормандия.

Преди да кацне на лондонското летище Станстед, той отново отправи словесни нападки към кмета на Лондон Садик Хан, който критикува решението на британското правителство да приеме Тръмп на държавна визита.

"Садик Хан, който по всякакви критерии се представя ужасно като Кмет на Лондон, проявява безразсъдна неприязън към гостуването на Президента на САЩ, който е със сигурност най-важният съюзник на Обединеното кралство. Той е абсолютен загубеняк, който би трябвало да обръща внимание на престъпността в Лондон, а не на мен", написа Тръмп в Туитър.

Тръмп отдаде чест

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Вчера местен вестник публикува авторска статия на Хан, в която Тръмп е наречен "един от най-ненадминатите примери на нарастваща глобална заплаха" за либералната демокрация от страна на крайната десница, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хан често е критикувал Тръмп и разреши ползването на гигантски балон, който изобразява президента на САЩ като пискащо бебе, на демонстрация близо до парламента по време на миналогодишното посещение на Тръмп. Протестиращи възнамеряват да използват отново балона при сегашната държавна визита на Тръмп.

Поддръжниците на Хан наричат Тръмп расист заради нападките му над първия кмет мюсюлманин на Лондон.