Един милиард евро са дадени и взети като подкуп в Румъния през последните шест години. Близо 800 дела за корупция са изпратени в съда от 2014 г. насам, съобщава телевизия Диджи 24.

Практиката показва, че повечето функционери, обвинени в корупция, предпочитат да приемат подкупите в брой, а в някои случаи са имали толкова много пари, че са си купували всеки месец автомобили, земи и апартаменти.

Националната дирекция за борба с корупцията е внесла в съда от 2014 г. до началото на тази година 770 дела за корупция, така че има представа за типа държавен служител, който опитва да прикрие подкуп, предаде БТА.

"Те са подготвени хора, с добри контакти, с достъп до експертиза. Разполагат със сложни средства, които прикриват продукта на престъпление, а ние трябва да сме в крачка с тях. Някои хора разполагат със суми, по-големи от бюджета на Националната дирекция за борба с корупцията", каза главният прокурор на антикорупционната прокуратура Крин Болога.

Прокурорите, които са се специализирали в разкриването на щети и блага, получени от корупция, са съставили списък с признаци, които издават нарушителите. Разходи, надхвърлящи приходите, и празни имотни декларации са сред признаците, които алармират финансовите следователи. Разследвайки корупционни действия, прокурорите често попадат на функционери, които са прехвърлили на роднини незаконно придобитите суми, и на такива, които се развеждат, формално, разбира се, за да прехвърлят на името на партньора си средствата.

"Най-често срещан е подкупът в брой, след това движими блага и услуги. Извършва се строителство или се купуват жилища, купуват се луксозни стоки и произведения на изкуството като форма на защита или инвестиция", разказа Амалия Константинеску от антикорупционната прокуратура.