Държавният глава на Русия отправи своя апел в статия, озаглавена "Мисията: партньорство", която публикува днес словашкият в. "Правда", предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. Днес Медведев пристига на официално посещение в Словакия.
"Отговорните политици трябва не само да работят за сигурно, стабилно и предсказуемо бъдеще, но и да проявяват обективно отношение към събитията от миналото", убеден е Медведев.

"Важно е да се противодейства срещу опитите за изопачаване на исторически факти, да бъде пазен споменът, че през 1941-1945 г. човечеството е имало един общ враг и е успяло да го надвие с общи усилия", изтъква руският лидер. "Тъкмо затова ще отбележим 65-ата годишнина от освобождението на Братислава на връх Славин заедно с руски и словашки ветерани", заяви Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че с удоволствие е приел поканата на своя словашки колега Иван Гашпарович да участва в празненствата. "Юбилейни тържества в Братислава ни доближават до тържествата на 9 май в Москва, в които ще участва като почетен гост президентът на Словашката република", добави Медведев.

Русия се обявява за трайна сигурност на европейския континент и смята да действа ясно и предсказуемо в тази насока, изтъква президентът на федерацията в своята статия за словашкото издание "Правда". "Трайна сигурност е необходима днес за всички, които живеят в Евроатлантическото пространство", заявява руският лидер. "Предложеният от Русия проект за Договор за европейска сигурност цели да сложи окончателна черта на епохата на студената война и да затвърди в международното право принципа за неделимост на сигурността. На практика това означава, че държавите и международните организации не могат да укрепват сигурността си за сметка на сигурността на други държави и организации", обяснява Медведев.

"Действаме активно в сферата на разоръжаването и контрола върху въоръженията в стремежа да постигнем тук реален напредък", подчертава руският държавен глава. Твърде важна стъпка в тази насока е новият договор между Русия и САЩ за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения, който ще бъде подписан на 8 април в Прага, посочва Дмитрий Медведев в статията си за словашкия "Правда".