Зеленчуците са отгледани без почва, дневна светлина или пестициди в рамките на проект, целящ да помогне на астронавтите да си отглеждат прясна храна на други планети, съобщи Асошиейтед прес.

Растенията вместо това разчитат на хранителен разтвор, който се впръсква в корените им през няколко минути с компютърно контролирана програма. Изследователите от германската станция "Ноймаейер" III са успели да наберат 3,6 кг салати, 18 краставици и 70 репички.

Парникът, в който са отгледани зеленчуците, е високотехнологичен, защото температурата навън пада под минус 20 градуса Целзий. Германският авиокосмически център , който координира проекта, каза, че до май учените се надяват да берат по 4-5 кг плодове и зеленчуци седмично. Те са засели семената в средата на февруари - марули, домати, краставици, чушки, репички и подправки.

Макар и астронавти на НАСА вече да са отглеждали зеленчуци на Международната космическа станция, целта на антарктическия проект на Германския авиокосмически център е да бъде постигнат по-богат асортимент и сортовете, с които се експериментира, един ден да бъдат засадени на Марс или Луната.