Водещи производители на твърди дискове съобщиха, че са създали работна група, която да подпомогне разработката на нова технология за съхранение на данни на магнитен носител от следващо поколение. Инициативата е дело на Seagate Technology, Western Digital и Hitachi GST, но до края на годината се очаква да се присъединят и останалите HDD производители, както и част от доставчиците, пише EE Times (eetimes.com).

И трите компании са инвестирали милиони долари за да осигурят работата на нова HDD общност - Алианс на технологии за съхрание (Storage Technology Alliance (STA).

През последните 5 години Seagate и Hitachi непрекъснато търсят нови технологии, които да позволят по-голяма плътност на записа върху магнитен носител. Hitachi предлага да се намали размера на клетката (технологията е известна като Patterned Media), но за целта трябва да се осигури 12,5-нанометров технологичен процес на производство. Seagate залага на иновацията HAMG (Heat-Assisted Magnetic Recording) - технологията използва лазер за нагряване на самите клетките преди записа на информация.

И двете технологии позволяват да се постигне плътност на записа много над 1 Tbit на квадратен инч. Ако се съчетаят може да си заговори, дори и за 50 Tbit-a. Но, Seagate и Hitachi нямат сили самостоятелно да стартират серийното производство, която и да е от двете технологии по отделно, нито да ги обединят в едно работещо решение.

Внедряването на новите технологии в производството налага гигантски инвестиции, затова основната задача на Алианса е да реши на какво да заложи бранша за в бъдеще.