Всички ценители си мислим, че да си пиеш узото е просто нещо, затова групата българи бяхме изненадани от лекцията на главния енолог на дистилерията Маруса Цачаки, която изслушахме сред нещо като музей и запазени реликви - някои от тях още от края на 19 век.

Цяло изкуство е не само пиенето, но и производството на най-известното гръцко узо "Пломари" - като се започне от ръчно направените медни казани от солунски майстори, от които след двойна дестилация тръгва да капе националната напитка на Гърция.

Вижте как се прави и как се консумира узото "Пломари" >>>

В основата на магията на това узо е най-добрият звездовиден анасон от нивите край малкото селце Лисвори. Близо 10 тона се добива от този звезден балсам. Капка по капка и с добавка от 14 съставки -канела и индийско орехче, сол от Калони, див копър /резене/, сакъз от остров Хиос, някои билки и треви, за които знаят само собственикът Никос Калоянис и още двама-трима човека, и еликсирът е готов!

Да не забравим и меката вода на река Седунда. Капка по капка и 50 000 литра дневно от 18-те казана - и 25 милиона литра годишно за целия свят.

Особен е чарът на узото в малките шишенца, които у нас все още ги няма... С риби, раци,салати и всякакви кулинарни чудесии в малки чинийки напитката е просто задължителна за гостите на остров Лесбос и не само там ...

В Лисвори, селото с около 300 човека, казват, че узо се пие преди да започнеш да играеш табла, за да ти върви.

Е, някои хвърлят и по едни карти, за да видят каква ще е реколтата тази година!

А двойникът на прародителя Исидорос Арванитис още от входа на дестилерията /основана 1894 година от него/ ни омайва чаровно с предимствата на това питие за отличници...

Напитката, влязла в традициите на гръцкото гостоприемство и тръгнала сериозно и по света!

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров