Проектът има за цел да възпроизведе условията при "Големия взрив", довел до възникването на Вселената. Сред 68-те държави участнички в проекта е и България, която работи по него от самото му начало от 1991 година. Наши учени и експерти са разработили част от апаратурата на ускорителя, а два екипа български физици участват в проекта.
Ускорителят е монтиран в гигантски 27 километра дълъг тунел на дълбочина 100 метра под земята между Женевското езеро и планината Юра. Целта му е да ускори снопове от частици почти до скоростта на светлината, а после да ги сблъска, пресъздавайки за кратко условията, съществували след "Големия взрив“, създал Вселената преди 13,7 милиарда години, предаде АФП. За да се пресъздадат условията, при които се е получил Големият взрив, преди няколко дни съоръжението бе охладено до минус 271.3 градуса по Целзий, което е само с 1.9 градуса над абсолютната нула.
Днес физиците в Церн започнаха с тест с минимална мощност и без сблъскване на частици за окончателна проверка работоспособността на системите на колайдъра. Официалното откриване на колайдъра ще се проведе на 21 октомври.
За създаването на Големият колайдер бяха необходими почти 20 години, 6 милиарда швейцарски франка и екип от 5 000 учени. Предмет на изучаване от учените ще са последствията от стълкновенията на протони.
Според френския астрофизик Хюбърт Рийвс, машината може да даде неочаквани резултати, които да преобърнат физиката на елементарните частици нагоре с главата. Възможно е да бъдат потвърдени или отхвърлени теориите за супер-симетрията, както и откриването на частица, за чието съществуване учените имат само теории.
Преди старта се твърдеше, че в ускорителя може да възникнат черни дупки, способни да унищожат както него, така и да погълнат територията на Франция и на Швейцария. Повечето учени отхвърлят такива рискове като невероятни по всякакви разумни стандарти.
*Големият взрив е космологична научна теория, описваща ранното развитие и форма на Вселената. Основната идея е, че общата теория на относителността може да бъде комбинирана с наблюденията за раздалечаване на галактиките, за да се екстраполира състоянието на Вселената назад и напред във времето. Естествено следствие от това е, че в миналото Вселената е имала по-висока температура и по-висока плътност.
Терминът "Големият взрив" се използва както в тесен смисъл за момента, в който започва разширението на Вселената (закон на Хъбъл), така и по-общо за преобладаващата днес космологична концепция, обясняваща произхода и еволюцията на Вселената.

Вижте ускорителя на снимки