Останките на "Титаник" са в лошо състояние. Докато някои части от останките са в изненадващо добро състояние, други безвъзвратно вече са изгубени в океана. Особено силно е гниенето на десния борд от каютите на офицерите. Това установи международен екип, направил пет гмуркания до най-известния кораб в света за пръв път от 15 години, предаде Би Би Си.

"Титаник" се намира на дъното на Атлантическия океан, на дълбочина от 3800 метра и на около 600 километра от бреговете на канадската провинция Нюфаундленд.

"Ваната в банята на капитана е любима снимка на ентусиастите, които изучават кораба. Нея вече я няма. Цялата палуба от тази страна се руши, като гниенето само ще се засилва", казва историкът Паркс Стивънсън.

Според него следващият етап от разрухата на "Титаник" ще е сриването на част от покрива на кабините на носа, което ще закрие изгледа към вътрешността на кораба.

Силни океански течения, корозия на сол и бактерии, които ядат метал, атакуват кораба.

"Титаник се завръща към природата", добавя Стивънсън.

Експедицията е направена със спускаем апарат с дължина 4,6-метра и височина 3,7 м от същия екип, достигнал до най-голяма дълбочина в Марианската падина. Навигирането около останките е било трудно заради лошото време в Атлантическия океан и силните подводни течения.

Презокеанският лайнер "Титаник" потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 април срещу 15 април 1912 г. в северната част на Атлантическия океан в резултат от сблъсък с айсберг.

Потъва за 2 часа и 40 минути. В момента на катастрофата на борда му се намират 1316 пасажери (пътници) и 891-членен екипаж или общо 2207 човека. От тях се спасяват 705, а 1502 загиват.

Корабокрушението на лайнера е най-голямата по численост на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването по това време. Понастоящем, или точно век след катастрофата, потъването на "Титаник" по брой на жертвите е петата в историята по трагизъм морска катастрофа.

Wikimedia

"Титаник" е бил вторият кораб от проект за построяването на три, най-големи за времето си кораби - всеки с водоизместимост 66 хил. тона. Имал е 11 палуби и е суперлуксозен - ресторанти, барове, зимни градини, салони за танци, гимнастически зали, алеи за разходки, включително площадки за ролкови кънки и турска баня. За забавление на пътниците му се грижели и 25 професионални музиканти. Разстоянието между двата бряга на Атлантика е трябвало да бъде преминавано за 5 денонощия.