30-годишната Валентина Капуано от южния италиански град Авелино и нейният брат били правнуци на лондонския имигрант на име Джовани, който загинал на 14 април 1912 г. заедно с над 1500 пътници и членове на екипажа на злополучния лайнер "Титаник", предаде АНСА, цитирана от БТА и БГНЕС.

Джовани е брат на бабата на Валентина. Като 25-годишен той емигрирал в Англия, търсейки работа, и в крайна сметка станал келнер на "Титаник". За разлика от него правнуците му се се спасили при корабокрушението на  "Коста Конкордия".

След като успяла да се спаси от наклонилия се кораб, Валентина си спомнила за семейната история, разказвана й от баба й.
"Все едно преживях отново всичко. . . Беше ужасно, още не мога да се успокоя, болезнено е пак да се връщам в мислите си към това, което се случи", разказа   Валентина.

До момента са открити телата на 11 загинали след инцидента с круизния кораб „Коста Конкордия”. Във вторник водолази са успели да открият телата на още петима загинали. Общо 22 души се водят за изчезнали, сочат италиански медии.

Капитанът под "домашен арест"

Италиански съдия постанови във вторник капитанът на пътническия лайнер "Коста Конкордия" Франческо Скетино да бъде поставен под домашен арест, предаде агенция АНСА, цитирана от ДПА.
Съдия Валерия Монтесаркио взе това решение след ден на разпити, в които Скетино потвърди, че е управлявал лайнера в момента на катастрофата край бреговете на Тоскана, предаде БТА.
Скетино, който е в ареста от събота, бе обвинен от собственика на кораба, че е променил курса на лайнера и го е насочил опасно близо до остров Джилио, вероятно за да поздрави колега и туристите, събрали се на брега. Той е обвинен в убийство на повече от един човек и че е изоставил кораба, и може да получи присъда от 15 години затвор.
След като разпита капитана, прокурорът каза, че обвиненията остават непроменени.

„Капитанът защити ролята си в управлението на кораба след сблъсъка, което по негово мнение е спасило стотици животи, ако не и хиляди. Капитанът подчертава, че не е изоставил кораба”, каза Бруно Лепорати, адвокат на Франческо Скетино.
По-рано през деня запис* разкри, че Скетино е игнорирал заповед на пристанищните власти да се върне на борда, след като слязъл от него, което противоречи на първото му интервю след инцидента, в което Скетино твърдеше, че с екипажа му са били сред последните, които са се спасили от кораба. 
Според Лепорати, Скетино не е могъл да се върне обратно на кораба.
„В този момент корабът се е бил наклонил на около 90 градуса. Опитайте да се качите обратно на лодка, която е под 90-градусов ъгъл, без хеликоптер”, каза адвокатът, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

*Аудио записът:
- Говори капитан Скетино.
- Скетино? Чуйте, Скетино, има хора, блокирани на борда... Върнете се на кораба и докладвайте колко хора има на палубата и как върви операцията по евакуирането им. Ясно ли е? Скетино, може да си се спасил от морето, но ще те накарам да си платиш за това, че си изоставил кораба.
- Командире, моля ви...
- Няма какво да ме молиш! Връщай се на кораба!