Съвсем скоро - на 5 ноември 2018 година, руското военно разузнаване отпразнува своята 100-годишнина. На тържествата по този повод генерал-полковник Игор Коробов бе в цветущо здраве, сияеше с генералските си пагони и многобройни награди, сред които и звездата на Герой на Русия. Особено след като Владимир Путин поиска да се върне старата абревиатура на службата - ГРУ. Какво се случи, че в толкова кратък срок, според Министерството на отбраната на Русия, той почина "след тежко и продължително боледуване", пита Svpressa.ru в свой обширен материал.

Коробов не бе обикновен генерал, а шеф на мощна и влиятелна структура, като военното разузнаване на Русия. В нея случайности по дефиниция няма. Той зае длъжността през 2016 година и би било логично да прослужи на нея поне десетина години. Генерал-полковник стана през миналата година, прояви се в Сирия, където ръководеше руските военни разузнавачи. Дори влезе в санкционния списък на САЩ заради "намеса в американските президентски избори".

Но явно бляскавата му кариера започна да потъмнява след скандала с опита за отравяне на Сергей Скрипал и появата на "туристите от Солсбъри" пред публика. Появиха се и други провали на хора от ГРУ - в Холандия. Преди това имаше и в Черна гора. Последният случай е от Австрия, където полковник от запаса бе задържан за предаване на данни за въоръженията на австрийската армия на руски разузнавачи.

Неофициално се говори, че е имало секретно съвещание по повод провалите на агенти на ГРУ в Министерството на отбраната и там оценките на висшестоящите не са били ласкави. Но най-сериозен удар върху службата вероятно бе изваждането на двамата замесени в отравянето на Скрипал руснаци пред публика. В този случай бе намесен и Владимир Путин, който явно е бил подведен, че "туристите от Солсбъри" ще представят убедителна версия за своята невинност. Проявила се е и острата конкуренция на ГРУ със Службата за външно разузнаване, ръководена от Сергей Наришкин.

Доста съмнителна е и съдбата на някои от досегашните висши ръководители на военното разузнаване на Русия. Така например предшественикът на Коробов на поста Игор Сергун умира на 58 години, според официалната версия от сърдечен удар в санаториум край Москва. Но според информации на западни медии, както и в някои руски медии, генерал Сергун е загинал навръх Новата 2016-а година година в Ливан, където е инструктирал агентурата на службата. Вероятно е бил тежко ранен, откаран в Москва, където и починал.

На 30 ноември 1992 година зам.-началникът на ГРУ генерал Юрий Гусев загина в автомобилна катастрофа. Тогава излязоха и много неофициални твърдения, че смъртта му е предизвикана от разследване за "Кехлибарената стая", с което той се е занимавал месеците преди катастрофата.

Още един зам.-началник на ГРУ намери смъртта си при загадъчни обстоятелства. Генерал Юрий Иванов потънал през август 2010 година в морето край Латакия, Сирия, а трупът му е бил открит на турското крайбрежие на Средиземно море, на 90 километра от Латакия след два дни.

Генералите от ГРУ не потъват случайно, а и не пътуват сами в автомобилите си, не ходят и пеш. Но службата ревниво пази тайните си и едва ли някога ще разберем истината за подобни загадъчни случаи.