Това оповести Шведската кралска академия, цитирана от АП, Франс прес и БТА. В академията са получили писмо, в което Дилън обяснявал, че имал други ангажименти.

"Той би искал да получи лично наградата, но други ангажименти правят това невъзможно - се казва в съобщение на академията. - Той се чувства изключително поласкан, че му бе присъдена тази Нобелова награда."

Наградите се връчват всяка година на 10 декември, когато се отбелязва годишнина от смъртта на основателя им, индустриалеца, изобретател и филантроп Алфред Нобел.

"Шведската кралска академия уважава решението на Дилън. Отказът да се пътува до Стокхолм, за да се получи наградата, е нещо необичайно, но не е изключение", се допълва в съобщението.

От академията припомнят, че други лауреати Дорис Лесинг и Харолд Пинтър също не са извършили пътуването заради крехкото си здраве, а Елфриде Йелинек - заради агорафобията си (болезнен страх от открити пространства).

По-рано тази есен 75-годишният Дилън почти предизвика скандал, като дни наред упорито не каза и дума по повод удостояването му с престижната награда.