Полският президент Анджей Дуда е разговарял по телефона с лице, представило се за президента на Франция Еманюел Макрон, съобщи днес канцеларията на Дуда. Разговорът се е състоял през нощта, когато ракета порази село в Полша до украинската граница и уби двама души, предаде Ройтерс.

На запис от разговора с продължителност 7 минути и половина, постнат в интернет от руските комици Вован и Лексус, се чува как Дуда говори на английски със събеседника си, който се опитва да си придаде френски акцент. "Еманюел, повярвай ми, аз съм изключително предпазлив", казва полският президент и добавя: "Не искам война с Русия и повярвай ми аз съм изключително предпазлив, изключително предпазлив".

Съобщението от канцеларията на Дуда гласи: "След експлозията на ракетата в Пшеводув по време на продължаващите разговори с държавни и правителствени ръководители, се свърза едно лице, представило се за френския президент Еманюел Макрон. По време на разговора президентът Анджей Дуда, поради необичайния начин на водене на разговора от събеседника, осъзна, че това може би е опит за номер и приключи разговора".

 

Това не е първият път, в който Вован и Лексус погаждат подобен номер на Дуда, припомня БТА. През 2020 г. двамата се обадиха на полския президент, представяхйки се за генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Двамата руски шегаджии, чиито истински имена са Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, са известни в Русия с телефонните си обаждания, в които разиграват голям брой знаменитости и политици, сред които самия Макрон, Елтън Джон, Борис Джонсън и принц Хари.