Автозаводът "Москвич" започна отново работа. На 23 ноември фабриката стартира серийното производство на новия градски кросоувър "Москвич 3", съобщава РИА Новости.

Продажбите на машини започват в Москва през януари, а на цялата територия на Русия - през март.

Броят на произведените коли е малък. За декември е предвидено от поточните линии да слязат 600 автомобила. В последствие обемът им може да се увеличи.

За да възстанови работа, заводът потърси партньори от Китай. "Москвич" сключи договор с китайската компания JAC. Тя е създадена преди близо 60 години и вече е наложена на азиатския пазар. През 2021 година JAC Motors произведе около 524 000 автомобила.

Вижте как изглежда "оригиналът" на "Москвич 3" >> >> >>

Макар брандът "Москвич" да възкръсва, то заводът няма да произвежда свои разработки. "Москвич 3" е ребрандиран JAC JS4, който разполага с доста съвременен вид и модерни технологии.

Двигателната гама е съставена от две предложения - 1.6-литров агрегат със 109 к.с. и 1.5-литрово турбо със 149 "коня". Задвижването е на предните колела. Предвижда се и електрическа версия с максимален пробег от 400 км.

Очаква се началната цена на "Москвич 3" да е около 25 000 евро, а най-върховата версия да струва 35 000 евро.

Преди 2022 година заводът на "Москвич" бе собственост на Renault, а в него се сглобяваха модели на Dacia и Nissan. След началото на войната в Украйна френската компания се изтегли от Русия.

Наскоро Русия обяви, че ще започне вносът на ирански автомобили, които ще се конкурират с местното производство на Лада. Пазарът на нови коли в Русия се срина, след като мнозинството от автомобилостроителите напуснаха страната.