Според теорията на изследователите от университета в Олбани, динозаврите така и не се научили да не ядат отровните растения и изчезването им не се дължи само на сблъсъка на астероида със Земята.

В проучването си екипът описа факторите, които са застрашили оцеляването на динозаврите преди астероида, който се предполага, че е довел до изчезването на животните преди 65 милиона години.

Проф. Гордън Галъп и един от бившите му студенти Майкъл Фредерик твърдят, че отровните растения и неработещите защитни механизми на динозаврите са изиграли голяма роля в изчезването на тези влечуги. Такива механизми развиват редица представители на животинския свят и те им помагат да направят връзката между консумацията на определена храна и лоши последствия, като прилошаване. Така например са оцелели плъховете.

"Когато плъховете попаднат на нова храна, те обикновено само я опитват в малки количества и, ако им прилошее, демонстрират забележителна способност да я избягват, защото асоциират вкуса и мириса на този продукт с негативни реакции", обясни проф. Галъп.

Покритосеменните растения са се появили преди астероидът да заличи динозаврите от лицето на Земята, затова учените смятат, че те са причината за краха на вида, тъй като динозаврите продължавали да ги ядат, въпреки токсичния им ефект.