От днес ледник върху разположен в Италия склон на планинския масив Монблан в Алпите ще бъде следен с помощта не само на камери, но и на радар, тъй като вероятността от срутването му е голяма, оповестиха властите в областта Вале д' Аоста, цитирани от Франс прес, на която се позова БТА.

Интерферометричният радар в момента се инсталира от техници. Въпросният ледник Планпенсьо бе наблюдаван от 2013 г. с помощта на камери. Те обаче не функционират при мъгла, лоша видимост и нощем.

В ледника се появи цепнатина и голяма част от него, съответстваща на 250 000 куб. м лед, т.е. на обема на 100 басейна с олимпийски размери, заплашва да се откъсне и да се срути в малка долина в подножието на масива.

От кметството на намиращия се наблизо курортен град Курмайор в Северозападна Италия наредиха затварянето на местен път нощем и ограниченото му ползване денем.

"Вследствие на горещините през лятото бе наблюдавано ускорено топене на ледника през август и първата половина на септември", заяви говорител на кметството.

Според гласиолога Фабрицио Тройло, заплахите от срутване на ледника до голяма степен са свързани с водата в основата му.