Повод за протестите в столицата Буенос Айрес и в други градове стана случай от януари, при който полицаи изгониха група топлес дами от столичен плаж, заплашвайки ги с арест, припомнят "Ройтерс" и АП, цитирани от БТА.

Вижте снимки от протеста >>


За да накарат жените да напуснат плажа, служителите на реда се позоваха на национален криминален кодекс, забраняващ "непристойно излагане" на публични места. И докато остава неясно дали според законите на Аржентина е допустимо представителки на нежния пол да се пекат топлес на обществени плажове, поне един съдия постанови след това, че липсата на горнище на бански не е престъпление.

Настоявайки, че жените трябва да имат същото право като мъжете да събират слънчев загар без горнище, участничките в протеста издигнаха лозунги и срещу мачо нагласите, които ги поставят в неравностойно положения. За целта част от участничките в протестите използваха телата си, върху които се четяха надписи като "Цензурирай това" и "Няма да искаме позволение от вас".

Дамите настояваха, че никой няма право да им нарежда какво да правят с телата си, както и че имат правото свободно да разполагат със собственото си тяло.