Най-високата статуя в света - 182 метра, добива форма. Статуята е на Сардар Валабхай Пател (1875-1950), герой от борбата за независимост на Индия. Най-висок към момента е Пролетният храм Буда в Китай, който се извисява до 128 метра.

Статуята в Индия е на стойност 29,9 млрд. рупии (330 млн. британски лири, 430 млн. щатски долара) и е любим проект на индийския премиер Нарендра Моди, съобщи BBC.

"Статуята на единството", както е популярен паметникът, ще бъде открита от индийския лидер на 31 октомври.

Паметникът ще е висок 182 метра

Снимка: AP/БТА

Валабхай Пател беше вицепремиер на Индия след постигането на независимостта през 1947 г. Лидер на Индийски национален конгрес, основател и провъзгласен за баща на Република Индия, изиграл водеща роля в борбата за независимост на страната. Ръководи създаването на обединена независима държава. В Индия и на други места по света той често е наричан Сардар, началник, на езици хинди, урду и персийски.

Националистът Пател е известен и като "железния мъж на Индия", след като убедил враждуващи държави да се обединят и да станат част от независимата индийска държава.

Мнозина хиндуистки националисти смятат, че мястото на Валабхай Пател в историята е пренебрегнато в полза на династията Неру, която след това доминира в индийската политика.

По време на кампанията си за премиерския пост през 2013 г. Нарендра Моди заяви: "Всеки индиец съжалява, че Сардар Пател не е станал първият индийски премиер".

След като бъде завършена бронзовата статуя, строителството на която започва през 2013 г., тя ще бъде почти два пъти по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк (93 м).

Надеждите са, че мястото ще се превърне в атрактивна туристическа дестинация за западния щат Гуджарат, където паметникът ще се извиси на остров в река Нармарда. Посетители ще могат да се качват на 153 метра височина - близо до гърдите на статуята, където ще има зала, от която ще се открива изглед към околността.

Статуята се намира на 200 км от най-големия град в щата - Ахмедабад.

2500 работници строят обекта

Снимка: AP/БТА

Повече от 2500 работници строят паметника и полагат усилия той да бъде завършен в срок. Стотици от тях са дошли от Китай.

Разходите за съоръжението ще бъдат покрити от бюджета на щата Гуджарат, както и от обществени дарения. Решението за частичното финансиране на проекта от държавата предизвика нееднозначни реакции. Противниците на това решение отбелязват, че приблизително същата сума се отпуска от държавата за сигурността на жените, а разходите за образованието им са два пъти по-малко.

Индийските медии отбелязаха, че решението на Нарендра Моди да издигне паметник на Садрак Пател свидетелства за провъзгласяването на нов символ на страната, алтернатива на Махатма Ганди и Джавахарлал Неру. Моди е представител на управляващата Индийски национален конгрес и е критик на политиката на Ганди и Неру, довела, според него, до нарастване на корупцията и ниският жизнен стандарт на индийците.