Това са пояснения на учени от изследователски център на НАСА "Еймс" и от Института за издирване на извънземен разум (SETI), базирани в Калифорния. Снощи ги публикува специализираният сайт "Спейс" (space.com)

Най-непосредствената опасност за човека на Марс е ниското налягане на атмосферата, която е около 100 по-разредена от земната.

"Ако сте на Марс без защитно облекло, кръвта ви ще заври дори при нормална околна температура", казва изследователят Паскал Лий.

"Всички газове, които са разтворени в кръвния поток просто ще се превърнат в мехурчета", каза той по време на форума "Хората към Марс 2017", организиран във Вашингтон тази седмица.

Лий продължи: "Ще умрете от съскащото явление (което знаем) от отварянето на кутийка кола. И то за секунди."

И тъй     ниското атмосферно налягане ще убие незащитения изследовател на Марс по-бързо от какъвто и да било друг фактор. Другите 4 начина, по които Червената планета може да ви довърши, според Лий са:

1.  Атмосфера, негодна за дишане

Земната атмосфера е от около 78 процента азот и 21 процента кислород с по-малки количества водни пари, въглероден диоксид и други газове. За сравнение, атмосферата на Марс съдържа 95 на сто въглероден диоксид.

"Ние имаме нужда да дишаме кислород - коментира Паскал Лий.- В марсианската атмосфера няма свободен кислород. Ще умрете за минути поради липсата му."

2. Смъртоносен студ

В летен ден на екватора на Марс температурата може да достигне 21 градуса по Целзий, нощем обаче температурите са смъртоносни. Средно за планетата те падат до около минус 62 градуса.

"Това е нещо, което би могло да ви убие за часове, ако не сте подходящо затоплен", пояснява изследователят.

3. Прах

Марс е покрит с токсичен прах, който е и фин, и абразивен, а всичко това заедно е лоша новина за човешките бели дробове. Според Лий човек би умрял за няколко седмици само поради въздействието на марсианския прах.

4. Радиация

Липсата на глобално магнитно поле на Марс, съчетана с рядката атмосфера, означава, че високоенергийно космическо лъчение и слънчеви частици обсипват повърхността на планетата.

"Космическата радиация е по-слаба на някои места на Марс. Предполагаме, че ще е по-висока там, където има водород близо до терена - пояснява Лий. - Но при всяка положение тя е нещо, което в течение на месеци в крайна сметка също ще ви убие."

Дългосрочната цел на космическата програма на САЩ е пилотирана мисия до Марс в средата на 30-те години, обяви НАСА. Агенцията в момента разработва над 30 технически средства и методи, за да осигури човешкото здраве и така да подкрепи научните изследвания околоземна орбита.