Няколко земетресения в района доведоха до увеличение на магмените изхвърляния, а това се смята за признак за събуждането на супервулкана. Ако Йелоустоун изригне, това ще бъде истинска катастрофа не само за щатите, но и цялата планета.

Според моделите на учените, лавата ще унищожи голяма част от територията на Северна Америка, а заради изхвърлените огромни облаци с вулканична пепел, температурата на Земята ще падне с 21 градуса, а видимостта на стотици километри от изригването няма да е по-голяма от 1 метър.

Ще загинат и значителна част от живите същества, обитаващи планетата ни. За да се избегне такава катастрофа, НАСА предлага наистина луд план. Целта е охлаждане на супервулкана, намаляване на температурата в недрата му с 35 градуса и така предотвратяване на изригването, съобщи Seeker, специализиран портал за наука и проучвания.

За целта е необходимо пробиване на сондаж от около 10 километра в Йелоустоунската калдера и в отвора под налягане да се вкара вода. Тя ще поглъща топлината, ще се превръща във водна пара и ще излиза навън. А ако там се изгради геотермална електростанция, парата ще произвежда и ток.

Според експертите, този процес може да осигури електричество на цялата област в продължение на 10 000 години, при това екологично произведена, без замърсяване на природата. Самият проект ще струва 3.5 милиарда долара, но това е незначителна сума в сравнение с евентуалните щети, ако супервулканът изригне, посочват учените.