Американската космическа агенция публикува амбициозен план за колонизиране на Червената планета. Според него до 2030 година там ще има присъствие на хора, които ще живеят, без да са пряко зависими от Земята, съобщава NOVA.

Обама: Ще пратим американци на Марс през 30-те години на века > >

В сайтът на американската космическа агенция обаче се твърди, че кацането на хора на Червената планета ще стане през 30-те години на този век, а изграждането на независима колония е оставено за по-далечното бъдеще.

Всъщност, изграждането на база с постоянно човешко присъствие, която да е зависима от доставки на провизии и материали, също ще е доста скъпо и трудно.

Съществуват много рискове и неизвестни, като наскоро апаратурата на БАН, която бе част от мисията "ЕкзоМарс" показа, че нивата на радиацията по време на полета към Марс ще са близо до предела на човешките възможности.

Марс няма магнитно поле, а повърхността му е незащитена от заредените частици. Според БАН човек може прекара едва 140 дни на Червената планета.

Ето как може да изглежда базата на Марс > >

Според учените силно заредените частици в космическите лъчи може да причинят деменция и параноя на първите астронавти, отправили се към Марс. Проблем е и липсата на гравитация.

От НАСА обаче планират да създадат надеждна защита от радиацията, която да се използва по време на полета.

"Съвсем скоро ще видим американски астронавт на Марс. Никога не сме били толкова близо до този исторически момент", заявява Чарлз Болден от НАСА.

Агенцията вече работи по нов тип космически кораби, които ще използват, освен класическо гориво, слънчева енергия.

Вижте снимки на новата ракета на НАСА > >