Скъпоструващ и породил полемика проект на руски творец за временно и частично възстановяване Берлинската стена няма да се реализира, предаде Франс прес, като се позова на берлинската община.

Местните власти в крайна сметка не разрешиха проекта от съображения за сигурност, заради пътната безопасност и заради риск от пожар, каза Сабине Вайслер, представителка на берлинските власти.

Поради липса на време общината освен това не успя да събере необходимите подписи за одобрение от страна на жителите на района, в който трябваше да бъде реализиран проектът. Според Сабине Вайслер подобен мащабен проект е трябвало да бъде представен пред общината преди година, а в действителност организаторите на инициативата са предупредили властите едва в началото на август.

Проектът е дело на руския кинорежисьор, сценарист и продуцент Иля Хржановски. Той предвиждаше от 12 октомври до 9 ноември (деня на падането на Берлинска стена през 1989 г.) частично да бъде възстановена стената и тя да огради цял квартал в центъра на Берлин. Съгласно плана временната стена трябваше да е от бетон и да е висока близо четири метра. Стойността на проекта беше 6,6 милиона евро. Временната Берлинска стена трябваше да бъде символично разрушена на 29-ата годишнина от падането на истинската стена, разделяла Берлин и неговите жители в продължение на 28 години.

Проектът предвиждаше и организирането на политически и социални дебати за свободата и тоталитаризма, шпионирането, съвместното съжителство и националната идентичност. Предвиждаше се и в "града в града", обособен от временната стена, да се организират прожекции на поредица от филми на Хржановски, по които той е започнал работа още преди 13 години и които са посветени на темите за свободата, равенството и братството. Прожекциите бяха организирани от руския бизнесмен и филантроп Сергей Адониев, който живее в Лондон и е считан за приближен на Путин.

Проектът за частично временно възстановяване на стената породи полемика сред берлинчани. Влиятелни жители на града изразиха несъгласието си в отворено писмо, публикувано в началото на септември. В него те казваха, че не искат да виждат повече стена в Берлин.