Роботът Торобо-кун е създаден от екип на Националния институт по информатика в Токио, за да тества възможностите на изкуствения интелект. Той всъщност не се яви на изпит за университета, а трябваше да решава стандартни кандидатстудентски тестове, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

В осемте теста по пет предмета роботът постигна 525 точки от 950. Това е с 14 точки повече, отколкото постигнатото от него през 2015 г.

Торобо-кун се справя отлично с физиката и историята, но английският му е слаб. Средният му успех от 57,1 процента е много по-малък от необходимите 80 процента за влизане в Токийския университет.

С този успех обаче Торобо-кун би се класирал за много други японски университети и надминава по способности доста от японските зрелостници.

След поредния неуспех на изпита, екипът, разработващ програмата, ще се съсредоточи върху способността на робота да подбира точни отговори от масивни бази с данни. Торобо-кун вече показа, че се справя добре с това с отличните си оценки по история.

Учените се надяват до 2021 година Торобо-кун да "успее да влезе" Токийския университет, а в последствие изкуственият интелект да намери приложение в промишлеността.

Създадоха робот с действащ метаболизъм > >

От Давос: Роботите ще изместят работниците > >