Той е предназначен за изследване на атмосферния състав и характера на повърхността на Марс чрез анализ на така нареченото терахерцово излъчване. Японските специалисти заемат водещи позиции в такъв вид научни изследвания, според в. "Иомиури".

Модулът ще тежи само 140 килограма - около 10 пъти по-малко, отколкото използваните преди това подобни апарати от този тип.

Разходите за строителството му ще бъдат от 8,5 до 17 милиона щатски долара, което също е десетки пъти под обичайната сума.

С конструирането се заемат специалисти от Националния институт по комуникационни технологии и университетите в Токио и Осака.

САЩ, Европейският съюз, Русия и Обединените арабски емирства възнамеряват да изпратят на Марс тежки изследователски апарати през 2020 г.

Към един от тях се очаква да прикрепят японския миниатюрен модул. След навлизане в орбита на Марс, той ще се отдели и вече самостоятелно ще слезе на повърхността на планетата.

Япония се присъедини към надпреварата за изследване на Марс през 1998 г. със сондата "Нодзоми", но проблеми с двигателите сложиха край на мисията.

Неотдавна и Китай обяви своите планове за изследване на Марс.