През октомври той ще стане най-добрият помощник на астрономите, които търсят извънземен живот, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Спектрометърът е инсталиран в пустинята Атакама, на 1200 км от столицата Сантяго, откъдето ще изследва зона в небето, която е напълно безоблачна през по-голямата част от годината.Тази пустиня е идеалното място за инсталиране на повечето телескопи по света.
Смята се, че до 2020 г. в северната част на Чили ще са концентрирани 70 процента от глобалната инфраструктура по астрономия.

В обсерваторията "Паранал", построена през 1998 г., с този уред ще са снабдени четирите големи телескопа на VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория.

"По този начин ще се увеличи вероятността да бъдат открити планети, чиито маса и размери са сходни с тези на Земята, а условията там са подходящи за живот", заяви италианският астроном Гаспаре Ло Курто от Европейската южна обсерватория.

Като анализира скоростта на звезда, спектрометърът ще може да установи дали около нея кръжи планета, преди да изследва атмосферата й, наличието или липсата на кислород, азот, водороден диоксид и вода, т.е. нужните за живота елементи.

Зад тази технологична иновация стои дълга епопея, започнала с откриването на първата екзопланета през 1995 г. и свързана с търсене на планета, чиито характеристики са сходни със земните.