Изобретателка на 15 години, която беше избрана за първото Дете на годината на сп. "Тайм", каза, че се надява да вдъхнови хората да предлагат идеи, с които "да бъдат решени световните проблеми", съобщи Би Би Си.

Гитанджали Рао има различни изобретения, например устройство, с което се открива олово в питейната вода, и апликация, регистрираща кибертормоз. Тя е избрана от повече от 5000 номинирани американчета за първата титла Дете на годината.

"Ако аз мога да го направя, и вие можете, всеки може", каза Гитанджали Рао.

В интервю за сп. "Тайм", взето от Анджелина Джоли, Гитанджали Рао заяви, че не прилича на "типичен учен". "По телевизията се появяват само по-възрастни учени, обикновено бели мъже - обясни тя. - Целта ми се измества не само да създавам собствени устройства за решаване на световните проблеми, но и да вдъхновя други да правят същото. Защото от личен опит знам, че не е лесно да не виждаш друг като себе си".

Гитанджали Рао е от Колорадо. Тя е печелила и други награди, например за Най-добрия млад учен на Америка за бърз и евтин тест за откриване на замърсена с олово вода.

"Нашето поколение е изправено пред толкова много проблеми, каквито преди не е имало. Но в същото време сме изправени и пред стари, които още съществуват", добави тя.

Сп. "Тайм" започва да избира Мъж на годината през 1927 г. Титлата по-късно е променена на Личност на годината. Миналата година Грета Тунберг стана най-младият й носител в историята на списанието. Новото отличие Дете на годината е "барометър за изгряващите лидери на най-младото поколение в Америка", казаха от сп. "Тайм".