Продаде ли интернет душата си? е водещото заглавие на първата страница на онлайн версията на в. “Индипендънт” (independent.co.uk ).  Статията е посветена на споразумението между телекомуникационния гигант Verizon и Google.

Авторът на материала обвинява "Гугъл" в предателство на основните принципи на интернет, след като подготви сделка, която изоставя "свещения принцип за мрежова неутралност". Става въпрос за гарантирането правото на равен достъп до световната мрежа, което винаги е било спазвано от времето на нейното създаване, пише “Индипендънт”, цитиран от агенция "Фокус".

Според привърженици на свободата в интернет това е "сценарий на Страшния съд”*, който ще промени интернет завинаги. Подобно споразумение с една от най-големите телекомуникационни компании в САЩ, което ще отвори вратите за специални "скоростни линии” за привилегирован интернет трафик.

Споразумението между „Гугъл” и „Веризон” поражда опасенията, че големите медийни корпорации ще си разпределят интернет трафика между тях, и е отклоняване от опитите на администрацията на президента Обама да се гарантира, че интернет трафик за всички е равноправен, независимо дали идва от малък блогър и най-големия онлайн видео сайт.

Говорител на Google е коментирал за в. "Гардиън" (guardian.co.uk), че между търсачката и Verizon не съществува споразумение, което позволява на далекосъобщенията компания да задава приоритет и скорост, на съдържанието, което осигурява на потребителите.

*"doomsday scenario"