Както съобщиха здравните власти в щата Одиша, откъдето са родом близнаците Джаганатх и Балан Канвар, първият етап от медицинската намеса е проведен успешно, а следващата решаваща операция ще бъде извършена в средата на октомври.

Момченцата, които са на 2 години и 3 месеца, са със свързани глави, но имат отделни мозъци, което е позволило да бъде извършена хирургическата интервенция. Операцията, в която са участвали 50 лекари, както и експерти от Япония, е продължила 28 часа.

При постъпването си в болница децата са били в извънредно лошо състояние – много ниско тегло, общо изтощение на организма, инфекция на дихателните пътища. Специалистите са положили много усилия, за да подобрят общото им състояние, така че операцията да бъде възможна.


"Сложната хирургична намеса, предвиждаща последователно разделяне на съединените черепни кутии и главния мозък, бе извършена във Всеиндийския институт по медицински науки на 28 август и една седмица по-късно можем уверено да заявим, че двугодишните сиамски близнаци успешно понесоха първия етап от операцията и се чувстват добре", заяви министърът на здравеопазването на щата Одиша Навин Патнаик.

Следващият решаващ етап е планиран след месец и половина. Тогава медицинският екип ще раздели изцяло децата едно от друго, като ще бъде извършена реконструкционна пластика на черепните им кутии. Това е критичният етап от оперативния процес, когато ще се разбере дали двата мозъка функционират напълно самостоятелно.

"Надяваме се, че хирургичната намеса ще приключи успешно, след като досега в Индия не се извършваха подобни рисковани операции", допълни министърът.

Правителството на щата Одиша е поело медицинските разходи - 10 милион рупии (150 хиляди долара), за операцията на сиамските близнаци, родени в отдалеченото селище Милипада.

Свързани в главите сиамски близнаци се срещат веднъж на 2.5 млн. раждания. Такива са само 2% от сиамските близнаци. Обикновено повече от 40% от тези деца са мъртвородени, а 80% умират преди да стигнат 2-годишна възраст, ако не ги разделят.