Главният изпълнителен директор на "Роснефт" е руският олигарх, превъзхождащ всички останали и е олицетворение на група всемогъщи бизнесмени, контролиращи природните богатства на Русия и близки до президента Владимир Путин.

Това пише "Файнейшъл таймс" в статия, посветена на Игор Сечин.

Преди години Сечин действаше много ефективно като шеф на "Роснефт", но винаги оставаше в сянката на Путин. Но в последно време поведението му говори, че е дошло времето за битка между най-близките на руския президент за трофеите на неговото наследство.

С това всемогъщият шеф на "Роснефт" излиза на преден план като следващия руски премиер. Неговото име всява страх и всички, които са били питани за него, се съгласяват да говорят само при условие, че анонимността им бъде запазена. В характеристика на личността на Сечин най-често се понятията безпринципен и безпощаден, човек, който не се бои от конфликти с когото и да е в Русия.

При него винаги се наблюдава и изтъкване на "политическото му стажуване" при Владимир Путин, от когото е научил, че който е силен, той е и прав.

"Стилът на Сечин е напорист, агресивен. Хората не го обичат, министрите - също. Путин знае това и често се шегува на тази тема. Но никой не знае харесва ли президента шефа на "Роснефт" или не", казва високопоставен чиновник от Кремъл.

В интервю, дадено за "Файнейшъл таймс", Сечин говори като привърженик на пазарната икономика, макар в миналото да е отстоявал държавната роля в бизнеса и държавната собственост като важна част от политиката. Той твърди, че компанията му не е получила нищо даром от държавата, всичко е придобила със собствени пари на конкурентен пазар.

Това едва ли ще бъде прието за вярно от победените от него Михаил Ходорковски, Владимир Евтушенков и Алексей Улюкаев. Сътрудниците на "Роснефт" се хвалят със своите високонадеждни международни акционери, сред които са BP, Glencore и Фондът на суверенното богатство на Катар. Но 50.1% от компанията остават собственост на Кремъл.

И това е защото Сечин вярва, че само с държавна подкрепа може да се създадат индустриални гиганти. Някои от бившите служители на "Роснефт" описват компания, в която властват бюрократите и която е на границата да приеме култ към личността на шефа си.

"Ако нещо ти трябва спешно, кажи, че заповедта идва от кабинета на Сечин, това винаги сработва. Но като цяло философията на страха е пронизала целия апарат на компанията", казват пожелалите анонимност бивши служители. Що се отнася до международната дейност на Игор Сечин, тя е подкрепена изцяло от руската външна политика.

Остава неясно, собствена империя ли строи той или просто действа като сенчест министър на външните работи на Москва. "Неговият принос за разрастването на "Роснефт" е огромен. Той е много амбициозен и способен човек. Но невинаги различава личната си полза от ползата за държавата. но в едно е убеден-че "Роснефт" трябва да стане световен играч на глобалните пазари", казва за него Александър Некипелов, бивш председател на съвета на директорите на компанията.