Американският технологичен гигант Hewlett-Packard ще плати глоба от 55 милиона долара, за да сложи край на обвинения за плащане на подкупи, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Франс прес, пише БТА.

HP е обвинена, че е платила подкупи или "тарифи за влияние" на предприятия за интеграционни системи, които се съгласявали да препоръчват нейни продукти на федерални агенции. Споразумението за решаване на въпроса по взаимно споразумение слага край и на обвинения, според които в договор на Хюлет-Пакарт с американската агенция за покупките за администрацията (GSA) цените не били точно определени.

Разследването установи, че компанията предоставила непълна информация на служителите, натоварени с изготвянето на договорите при преговорите през 2002 г. В съобщението си министерството на правосъдието се посочва още, че ще вземе мерки срещу държавните служители, които петнят репутацията на правителството, като получават незаконни рушвети.

Хюлет-Пакарт е била разследвана от министерството на правосъдието и Комисията за ценни книжа и фондови борси и по друг случай на корупция. По искане на Германия и Русия пък HP e разследвана и за 8 милиона евро подкуп. Парите са за възлагане на договор, на стойност 35 млн. евро за доставка на компютърно оборудване за офиса на главния прокурор на Руската федерация (при посредничеството на германска компания) в периода 2004 - 2006 година.