Интернет търсачката ще продължи да публикува информация на Асошиейтед прес съгласно нов лицензионен договор, който двете компании обявиха на 30 август след месеци трудни преговори, предаде АП, цитирана от БТА.

Най-печелившата интернет компания плаща за да показва материали на АП от 2006 г. след като бе заплашена със съд. Associated Press е най-голямата световна новинарска агенция, но тя има статут на американски кооператив. Притежава се от вестници, телевизии и радио, които пишат за нея, но и използват нейните материали. Изданията извън САЩ са абонати и плащат такса за да ползват материали на АП.

Договорът изтече през януари 2010 г., но бе удължен, докато се уточни новото споразумение. Преговорите бяха толкова трудни, че в един момент Google спря да публикува съдържание на АП.

Асошиейтед прес обвинява търсачката, че показва и сайтове, които са откраднали съдържание на информационната компания и не получава адекватна компенсация за материалите си.

Google настоява, че просто изпълнява задачата си да помага на потребители в намирането на полезна информация.

В знак на помирение интернет гигантът ще съдейства на АП за откриване на повече възможности за онлайн печалба, като предоставя повече услуги на клиентите си.

Нито една от двете компании не даде повече подробности за бъдещето си сътрудничество.

Гугъл има подписани договори с Франс прес, с британската Прес Асошиейшън, Кънейдиън Прес и други новинарски агенции, според тези лицензионни договори, търсачката публикува информация от тях, в раздел си за новини.