Двойка гей лебеди в Австрия беше преместена от езерото, където живееше, след серия от нападения върху хора, за да брани гнездото с "малкото" си, съобщи Сайънс алърт.

Двамата бащи защитаваха стръвно не яйце или лебедче, а пластмасова чаша. Тази подробност никак не намаляваше чувството им за отговорност и те нападаха всеки, дръзнал да се доближи до гнездото им в езеро в резервата Грунделзее в провинция Щирия.

Птиците бяха недружелюбни още от миналата година, но тази година нападенията им "достигнаха ново измерение", каза кметът на Грундълзее Франц Щайнегер, цитиран от БТА.

Лебедите се хвърляли върху плувците и се опитвали да ги потопят. Никой не се удавил, но мнозина къпещи се или разхождащи се пострадали, някои сериозно.

Властите не искали да убиват лебедите и за щастие успели да им намерят друг дом в резерват в Тирол. Причината за връзката на двата лебеда не е известна. Агресията им обаче вероятно произтича от факта, че едната птица потиска много другата.

Не е известно дали и пластмасовата чаша е придружила лебедите. Заради драмата, която е предизвикала и всеотдайността на птиците към нея, тя може би ще им помогне да намерят спокойствие в новия си дом.