В социалната мрежа Facebook може да блокирате всеки, които не желаете да ви бъде приятел, но ако решите да се правите на интересен и пробвате да забраните профила на Mark Zuckerberg ще ударите на камък. Опитът да бъде блокиран профила на създателя на Facebook извежда само съобщение за системна грешка.

Защо не може да бъде блокиран, Марк Цукерберг?

Вероятно тази седмица отделът за връзки с обществеността на Facebook е бил повсеместно бомбардиран от e-mail-и на най-различни медии, които се интересуват защото правилата за сигурност в най-голямата социална мрежа (последните данни отчитат аудитория от около 500 млн.) не са еднакви за всички.

Освен престижното американско издание Wired, руският сайт "Lenta.ru", Guardian също се интересува защо Facebook не може да гарантира право на личен живот на своите интернет потребители.

В статията на онлайн версията на Guardian, озаглавена "Facebook: няма къде да се скриеш", редакторите на медията изказват възмущението си арогантното двуличие на Марк Цукерберг. Според тях, шефът на Facebook (този, който написа на гордо визитката си "Аз съм изпълнителния директор, кучко"), смята, че след като вече е онлайн, има право научава всички интимните подробности за хората, а и не само това. Гардиън припомня думи на Марк Цукерберг: "Времето, в което хората имат поняколко самоличности... пред колегите, пред приятелите в семейството е на прага на своя край. Поддържането на различни имиджи е липса на морал." И, че тогава Цукерберг е призовавал за пълна прозрачност. Но според Guardian, сега тези приказки звучат дълбоко смущаващо и лицемерно.

Лента.Ру пише, че по този начин се гарантира, че всички потребители на социалната мрежа получават важните послания от създателя на Facebook.

Wired съобщава, че вече има онлайн инициатива BlockZuck.com, както и че на тяхното запитване Facebook отговорил по електронна поща, че става въпрос за системна "грешка", която се получава когато даден потребител бъде блокиран определен (голям) брой пъти.