Еволюцията е накарала видовете да направят своя избор, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от Франс прес и БТА.

Става въпрос за компромис, нужен за оцеляването. Докато изследвали 647 вида бозайници, Тиодор Станкович и Ашли Ромеро от Калифорнийския университет в Лонг бийч констатирали, че някои от тях са се снабдили с впечатляваща "екипировка" за защита.

Таралежи и броненосци могат да се концентрират върху жизнените си нужди, без да се страхуват, че ще бъдат нападнати от хищници. Това дава известни предимства, що се отнася до оцеляването, но те са свързани и с някои неудобства.

Тъй като тези животни не е трябвало да хитруват, за да оцелеят, не е било нужно мозъците им да се развиват. "Защитаващите се по този начин видове стават по-малко интелигентни", увериха учените.

И обратно, животните, които имат единствено козина по тялото си, не могат да си позволят да са толкова безгрижни. Поради тази причина мозъците им са по-развити, за да реагират срещу заплахите. Това предимство има своята цена - животното трябва да консумира повече храна, за да функционира мозъкът му.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings B of the Royal Society.

В рамките на другото изследване Дженел Даулинг от университета на Монтана и Майкъл Уебстър от Корнелския университет предлагат изненадващ пример за начина, по който сексуалният подбор - другият двигател на еволюцията, става причина да се направи избор.

Птиците от вида Malurus melanocephalus живеят по двойки. За да се размножат, мъжките екземпляри имат две възможности - да останат верни на партньорката си или да се чифтосват с много женски.

Мъжките екземпляри с по-цветно оперение, които са по-привлекателни, избират втората възможност и увеличават шансовете си да имат потомство. Малките им, на които не гарантират сигурност, обаче са с по-малки шансове да оцелеят.

Мъжките екземпляри, чието оперение не е толкова цветно, остават верни на партньорката си. Малките им са по-малобройни, но са с по-големи шансове да доживеят до напреднала възраст.

Резултатите от второто изследване са публикувани в Biology Letters.