Учени от Университета в Нюкасъл установили, че диетата намалява нивото на мазнини в панкреаса и черния дроб, което помага за възстановяването на нормалната инсулинова секреция. Участниците в изследването приемали единствено течни храни и зеленчуци, бедни на скорбяла, в продължение на осем седмици. При тях диагнозата била поставена през последните четири години. Седем от 11 души, подложени на подобно лечение, три месеца по-късно вече не страдали от диабет.

Седмица след началото на диетата учените установили, че нивата на кръвната захар преди закуска при всички участници, са се нормализирали. Скенерите показали също, че нивата на мазнини в панкреасите на пациентите са намалели от 8%, което е високо, до по-нормалните 6%. Три месеца след края на диетата, когато участниците в изследването вече са се били върнали към нормалното хранене, повечето от тях били напълно здрави. Предстои обаче да се изясни дали тези подобрения са постоянни.

Диабет тип 2 се развива, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин или произведеният инсулин не е достатъчно ефективен. Когато това се случи, глюкозата се натрупва в кръвта, вместо да се преобразува в енергията, необходима на тялото. Този вид диабет е най-широко разпространен и се свързва със заседналия начин на живот и наднорменото тегло.

Учените посочват, че са искали да проверят хипотезата, че ако пациентите с диабет намалят значително теглото си, състоянието им ще се подобри. Според тях въпреки че в изследването са участвали само пациенти, при които диагнозите са били поставени наскоро, е възможно при хора с по-дълга история на заболяването диетата също да има положителен резултат. Те обаче предупреждават, че подобни драстични диети задължително трябва да се предприемат под лекарско наблюдение.