Млад българин си построи "Титаник". Става въпрос за 21-годишния Йордан Стоянов от Силистра, който си е направил умален макет на "Титаник" с дължина 270 сантиметра, ширина 35 сантиметра и височина от кила до комините - 70 сантиметра. Теглото на макета е близо 80 килограма. Работата е отнела на младия човек около 6 месеца /600 - 700 часа/. Вложил е близо 800 лева, съобщи БТА. 

Макетът е изработен от дърво. Може да се разглобява, за да се извършат при нужда някои поправки. Има осветление и през комините излиза дим, движат се крановете на кораба и двата руля.

Снимка: БТА

Според Йордан Стоянов най-трудно са изработени прозорците - наложило се е да ползва много документални снимки, за да установи разположението им. Макетът не е пригоден за вода.

Йордан Стоянов разказва, че мечтае да построи макет на "Титаник" от десет годишен, след като е гледал филм за трагедията с кораба. Но досега не е имал възможност. Междувременно с подръчни материали е правил по-малки модели на "Титаник". Замисля да направи по-голям макет, но трябва да събере средства.

Засега информация за умаления макет се разпространява в социалните мрежи. Но Йордан Стоянов се надява да има възможност да го покаже на живо на подходящо място. Документирал е и цялостната си работа за изработването на модела.

Снимка: БТА

Снимка: БТА