Най-мощният и ефективен при използване инструмент за постигане на енергиен баланс е Панчакарма. Аюрведа смята, че след като веднъж победим или контролираме болестта чрез тези процедури, тя не може да се появи отново толкова лесно.

Съществуват разни мнения сред различните аюрведа учители относно включването на основните пет процедури като Панчакарма. Като цяло Вамана, Виречана, Васти, Нася, и Рактамокшана са процедури, които могат да бъдат включени като главна лечебна процедура. Въпреки големият брой процедури (повече от 30 различни вида, посочени в аюрведа) те могат да се извършат под категорията Панчакарма.

Повечето от тях са кратки по времетраене и не изискват специална подготовка (пурвакарма) за да се изпълнят. Само споменатите по-горе пет процедури трябва да се планират внимателно, за да е успешно лечението. Всички процедури трябва да се планират последователно в определен ред, за да се премахнат токсините от тялото. Крайната цел е пречистване на ума и тялото.

Идеология

Човешкото тяло винаги е в състояние на поддържане на баланс. Всички наши инстинкти са насочени към това да поддържаме тялото си в перфектна форма и размери. Нашите желания и чувства са сигнали за нещата, които се случват вътре в тялото. В природата наблюдаваме, че котката яде специален вид трева, за да предизвика повръщане.

Това е естествен начин за детоксикация на собственото тяло използван от котката. Аюрведа внимателно изследва информацията, която дава тялото ни за лечение и я използва, за да разработи идеология. Задържането на токсини в тялото е причина за развиване на разстройства, а пречистването на тялото е от съществено значение за премахване на токсините. Токсините са в основата на последващи заболявания. Това се нарича превантивен подход на Аюрведа.

Вамана (предизвикано повръщане)


Наблюдавали сме как първата реакция при хранително отравяне е винаги желание за повръщане. Има данни, че човек се чувства добре след повръщане. В аюрведа заболяванията, които са причинени от дисбаланс на енергия кафа се контролират добре от терапията Вамана. Псориазис, затлъстяване, диабет, хронична настинка и кашлица, много кожни заболявания се развиват в резултат на небалансирана енергия кафа и могат да се лекуват с Вамана терапия.

Виречана (прочистване)


Това е друга форма на естествена реакция на тялото за изхвърляне на токсините. Болестите, възникнали в резултат от слабо храносмилане се контролират основно чрез прочистваща терапия. В аюрведа евентуални заболявания, които се причиняват от Питта дисбаланс се лекуват чрез прочистване, например чернодробни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и други ендокринни заболявания, както и кожните проблеми се контролират добре чрез прочистваща терапия.

Васти (медикаментозни клизми)

Васти е чудото на аюрведическото лечение Панчакарма. То коригира дисбаланса от вата енергията. Енергията вата е най-важната енергия от гледна точка на действието. Вата контролира движението на тялото. Така че всички видове заболявания, където движението играе жизнено важна роля в поддържането на функциите на тялото се лекуват с Васти. Например заболяване на ставите, сърдечно-съдови болести, рак, стрес и т.н. се лекуват добре с Васти.

Нася (поставяне на капки в носа)


Нася е позната също като широ Виречана. Нася помага за детоксикацията и пречистването на енергиите, концентрирани в главата. Всички ние знаем колко е важна главата за човешкото тяло. Активната област на действие на Нася е главата. Тя пречиства сетивата, съсредоточени в главата като зрение, вкус, слух и мирис. Най-важното е, че Нася работи за изграждане на защити чрез стимулиране на мозъка.

Рактамокшана (отдаване на кръв)


От хирургическа гледна точка Рактамокшана е важна процедура за извеждане на събраните токсини, натрупани в кръвта. Кръвта се приема като носещо средство до различните части на тялото. Рактамокшана е концепция за отдаване на тази кръв от тялото чрез различни методи, като използване на пиявици, дълбоки прорези по кожата или венозна пункция на специфични места.

Повече за лечението с методите на аюрведа ще научите, ако посетите www.ayurvedabansko.bg.