Археолозите използвали сателитно наблюдение, фотографии от дронове и наземни проучвания, за да локализират находката. Изследването е публикувано в научното издание „Америкън скуулс ъф Ориентал рисърч“ (American Schools of Oriental Research).

Находката представлява платформа, съпоставима по размери с два олимпийски плувни басейна, т.е. общо 50 х 50 метра.

Изследователите казват, че няма никаква подобна структура в древния комплекс, който над 30 години е сред бижутата в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Изследователите Сара Паркак и Кристофър Тътл описали находката като „скрита право пред погледите ни“.

Древният град Петра датира от IV век пр. Хр. Той е столицата на Набатейската цивилизация, която се е развивала в част от съвременните Йордания, Ирак, Сирия и Ливан.

Намерени на повърхността керамични фрагменти подсказват, че съоръжението е било построено около средата на втори век пр. Хр., когато градът е бил в най-голям разцвет.

Близо до градския център е създадена платформата, която вероятно е имала церемониално предназначение.

Някога тя е била оградена с колони от едната страна, а от другата се е издигало широко стълбище. Освен това в платформата е била вградена друга, по-малка.

Кристофър Тътл е признал пред „Нешънъл джиографик“, че не е напълно изненадан от находката.

„Работил съм в Петра 20 години и знаех, че нещо там има – е казал той. - Все пак определено е законно това да бъде наречено откритие.“

Стотици хиляди туристи посещават Петра всяка година, макар че броят им намалял поради конфликта с „Ислямска държава“ в Близкия Изток.

Най-известна сред изсечените в скалите сгради от древния комплекс е Каснех ал-Фарун (Съкровищницата на фараона). Това е сградата, представена зрелищно в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“.