По мнението им, загадъчният виновник може да е скрит под ледовете горещ мантиен поток - издигащ се към повърхността тесен участък от земната мантия, предаде БТА.

Температурата на земната кора над него се покачва и в резултат ледниците се топят и се рушат, след като по тях са се появили цепнатини.

Преди около 30 години учени от университета на Колорадо предположиха, че под Земя Мари Бърд в Западна Антарктида има подобен мантиен поток, но доскоро тази хипотеза не бе потвърдена.

Сега специалистите от НАСА се убедили, че предположението на учените отговаря на истината. Било изчислено колко геотермална енергия е нужна за извършващите се процеси в Земя Мари Бърд, включително за онези, довели до появата на съществуващите там подземни реки и езера.

Като сравнили теоретичния модел с данните, получени по време на антарктически експедиции, учените стигнали до извода, че под повърхността действително има мантиен поток, който се е образувал преди 50-110 милиона години, т.е. преди появата на ледената покривка на континента.

През октомври от ледника Пайн Айлънд в Антарктида се откъсна айсберг, чиято площ превишава 4 пъти тази на Манхатън. В съответствие с прогнози, направени въз основа на спътникови снимки на ледници, топенето на ледовете ще се ускори два-три пъти и това ще доведе до покачване на нивото на световния океан.

Колосален айсберг се откъсва от Антарктика >>>

Топенето на ледниците ще е основният обект на изследване и на 26-ата българска антарктическа експедиция. Тя ще е първата в рамките на Националната програма за полярни изследвания, приета от правителството през миналата година. Проекто-бюджетът за петгодишния й период е в размер на 5,4 млн лева.