Една новина за отказ от политическа кариера разтърси Европа преди дни. Не е нещо необичайно за развитите демокрации партиен лидер да напуска поста си, особеното бе, че ставаше дума за Ангела Меркел. Въпреки че подобна стъпка се очакваше след поредицата от изборни неуспехи на канцлера на Германия, все пак изненадата предизвика лавина от коментари, мнения и дори прогнози за бъдещето на най-силната икономически държава в ЕС и на личността, управлявала страната от 2005 година до сега.

През последните десет години Ангела Меркел неизменно оглавяваше класацията на "Форбс" за най-влиятелните жени в света. Но този период вече приключи, въпросът сега е какво оставя зад себе си тя. Една история с начало през далечната 1991 година.

Меркел влиза в голямата политика след падането на Берлинската стена и обединението на Германия. За няколко години тя прави главозамайваща кариера, която мнозина обясняват с покровителството на Хелмут Кол.

Човекът, който подписа обединението на двете Германии, нарича Меркел "моето момиче" и през 1991 година я прави заместник-министър в правителството на обединена Германия с ресор жените и младежта.

Само Ангела може да каже какво я е накарало да изостави започващата обещаващо научна кариера след завършването на физическия факултет на университета в Лайпциг и защитата на дисертация и да се прехвърли в политиката. Отлична ученичка и студентка, с любими предмети математика, английски език и руски език. Но със сдържан имидж -строги облекла, никакви украшения, гривни или обеци. Затова вероятно при първите й крачки в политиката, едно списания я нарече "сивата перла на Германия".

С канцлера Кол като покровител, Меркел прави кариера в политиката-става генерален секретар на Християндемократическия съюз (ХДС), докато Кол е почетен председател на партията. Това обаче не й пречи, когато избухва скандала с незаконното финансиране на ХДС първа да поиска оставката на обединителя Хелмут Кол.

Дали това се дължи на възпитанието й във вече несъществуващата ГДР, не е ясно. Но е сигурно, че от годините, прекарани в комунистическата държава, Меркел е запазила някои "съветски навици", включително и в кулинарните си предпочитания.

Има и някои доста интересни и малко известни факти от биографията й. Ражда се в Полша през 1954 година. Две седмици по-късно семейството взема решение да се пресели в ГДР, където баща й - Хорст Каснер, става пастор в една от лютеранските църкви.

Встъпва в брак с Улрих Меркел през 1977 година. Той е физик и също както Ангела се стреми към научна кариера. Този брак обаче продължава само 4 години. Двойката се разделя, според някои източници заради невъзможността на съпругата да има деца. Вторият й брак е с Йоахим Зауер, химик, който оставя съпругата си заради Ангела. Живеят заедно 14 години, но сключват брак едва през 1998 година.

Меркел има фобия от кучета, след като веднъж е била ухапана. Затова на всичките й изяви в чужбина домакините много внимават да не се появи куче на мястото, където тя има срещи.

Що се отнася до напитките, Ангела не обича кафе и пие само чай. Нейните недоброжелатели я наричат "Хитлер в рокля" и даже твърдят, че е незаконна дъщеря на фюрера.

През 2000 година Меркел застава начело на ХДС, през 2005-а е избрана за канцлер на Германия, наследявайки на този пост Герхард Шрьодер. В Германия започват да я наричат "Мути" - мама, в знак на уважение за годините начело на страната и постигнатите успехи. С развитието и разширяването на Европейския съюз страната се превръща в европейски лидер - Германия е най-силната икономически държава в съюза.

По време на своята политическа кариера Меркел неведнъж се е озовавала в центъра на скандали, без да се съобразява много с официалната линия на паритята си. Например подкрепя американската кампания срещу Саддам Хюсеин в Ирак въпреки обратното мнение на канцлера на Германия тогава Шрьодер. Отива и във Вашингтон, за да докаже подкрепата си, с което предизвиква гневни реакции от съпартийците си.

По-късно, през 2007 година, приема в Берлин Далай Лама и предизвиква недоволството на Китай. Посещава концентрационния лагер в Дахау няколко месеца преди изборите за Бундестаг, а това е прието от останалите партии като заиграване с главната трагедия на 20 век.

Обичана и отричана, ласкана и отхвърляна, Ангела Меркел ще остане в историята на Европа със своите 16 години като канцлер на Германия. Всъщност, може и да не са толкова, ако събитията наложат оттеглянето й по-рано от 2021 година.

Сега всички се питат къде ще насочи вниманието си Ангела след напускането на политиката. Нейният предшественик Шрьодер се прегърна с Владимир Путин и от години заема висши постове в руската енергетика - "Газпром", "Северен поток". Дали същото ще направи и Меркел, не се знае. Засега тя отрича да търси нови поприща - било в бизнеса, било в Брюксел. Но животът понякога носи изненади и едва ли някой ще се учуди, ако фрау Меркел избере да остане в светлината на прожекторите.